I dag er der ikke mange virksomheder, som ikke er på de sociale medier. SoMe er blevet allestedsnærværende. Det gælder både Business-to-consumer (BTC) virksomheder og Business-to-business virksomheder (BTB), for virkeligheden er, at der findes sociale medieplatforme for alle virksomheder, uanset hvem de ønsker at komme i kontakt med.

For virksomheder inden for mode, fødevarer, design, bolig m.v. er det ofte kanaler som Facebook, Instagram og Pintarest, som bliver brugt, mens virksomheder, der mest handler med andre virksomheder, ofte ser deres fordele i at synliggøre sig enten direkte eller gennem nøglemedarbejdere via en platform som LinkedIn.

Eksempelvis sportsforeninger vil ofte bruge Facebook til at lave medlems- og fangrupper og andet. Private der

søger jobs bruger tit LinkedIn, så sociale medier er for alle.

Strategien er vigtig

Inden I kaster jer direkte ud i gamet på de sociale medier, er det imidlertid vigtigt, at I lægger en strategi for, hvordan det skal ske. I skal se jer omkring i landskabet og analysere, hvilke platforme, der er relevante for jer, og så vælge ud. Det kan sagtens være, at det er for stor en mundfuld at være synlig på flere platforme – og så kan det være en god ide at begynde i det små, og så arbejde sig ud på flere platforme i takt med, at I får bygget erfaringerne op.

Nogle medier er mere personlige end andre, og det er derfor med garanti ud fra en bevidst strategi, når Paven vælger Instagram frem for andre kanaler.

Valget af platform har stort set at gøre med, at I skal være synlige der, hvor jeres målgrupper bevæger sig rundt. Når det er på plads, kan I begynde at planlægge, hvordan I skal fremtræde på siden eller siderne.

Man kan sige, at strategien for sociale medier i høj grad hænger sammen med jeres øvrige strategi, herunder jeres bevidsthed om jeres kunde- og målgrupper. Hvis I kender dem, er det meget nemmere at ramme plet på de sociale medier. Og kender I jeres målgrupper, ved I også, at I skal kommunikere forskelligt med dem.

Lav en plan

Når strategien er på plads, er det en god ide at få lavet en kalenderplan – så I ved, hvornår I skal være aktive og dermed får etableret en rytme, der gør, at I rent faktisk bliver synlige. Kommer der noget ind imellem denne plan, som I gerne vil have ud – ja så gør det endelig. Men regn ikke med, at det kommer til at fungere, hvis I kun lægger noget på ad hoc.

Derefter kan I lave indholdet – skriv indlæggene på stribe og fremdater dem, hvis I for eksempel bruger Facebook, så I ikke skal arbejde på platformen hele tiden. Så kan I i stedet bruge tiden til at overvåge siden og se, hvordan tingene modtages,

Formen er vigtig

Det betyder meget, hvordan I fremtræder på SoMe-kanalerne. I går fejl i byen, hvis I kun bruger eksempelvis Facebook til at promovere jeres virksomhed med. Nej, brugerne ønsker at komme i dialog, få gode tips, små tricks og sjove historier fra jeres verden – de gider ikke blive bombarderet af glatte annoncer. Hvis I kun bruger SoMe til det, bliver I højst sandsynligt valgt fra, og så har jeres indsats ingen værdi.

Push opslag

Det kan være en god ide at lægge lidt budget bag de enkelte opslag. Man kan booste sine opslag på eksempelvis Facebook, så de kommer direkte ud til målgrupper, som I definerer i Facebooks annoncestyringsværktøj.